Diş Estetiği ve Gülüş Tasarımı Nedir?

DİŞ ESTETİĞİ İLE KİŞİYE ÖZEL GÜLÜŞ TASARIMI

1 – Gülüş tasarımı nedir?
Gülüş, yüzdeki en önemli gençlik göstergesi olduğu bir gerçektir. Gülüş tasarımında, yaş faktörü en dikkat çekici faktördür. Gülüş tasarımı, dudaklar, dişler ve dişetleri gibi estetik kriterlerin değerlendirilerek kişiye özgü güzel bir gülüş elde edilmesidir. Son yıllarda dijital ölçü sistemleri ile hastaya gülüş tasarımının daha çabuk ve en uygun şekilde uygulanması sağlanmaktadır.

2- Mükemmel gülüşün kuralları nedir?
Mükemmel bir gülüşe sahip olmak için dişler düzgün olmalı,herhangi bir çapraşıklık barındırmamalıdır.Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin olmalıdır. Dişlerde lekeler ve renkleşmeler bulunmamalıdır. Gülüş esnasında üstte diş arkının birinci büyük azıya kadar görünmesi idealdir. Dudak seviyesi,dişeti seviyesiyle uyumlu olmalı, dişeti seviyeleri simetrik olmalıdır.Dişlerin, yüz biçimi ve dudak yapısıyla uyumlu olmaları gerekir.Üst ön dişlerin kesici kenarlarından geçen hayali çizgi alt dudak kavsi ile uyumlu olmalıdır.

3- Kişinin yüzüne en uygun estetik gülüş tasarımı yapılırken hangi kriterlere dikkat edilmesi gerekir?

            Hastanın ne istediği önemlidir. Hasta ile yapılan görüşmelerde hastanın kişiliği, sosyal durumu, gülümsemesinde nelerden memnun olmadığı konuşulmasının yapılacak olan tedaviye yol gösterici olacaktır.

Gülüş tasarımı yapılırken dudak seviyesi, dişlerin boyları, dişeti seviyesi, diş rengi, diş dizimi, gülüş sırasında dudak ve dişlerin uyumu, gülme hattı gibi faktörlere dikkat edilmelidir.

4- İdeal diş şekli yüz şekline göre değişir mi? (kare-üçgen-uzun-yuvarlak yüz tiplerinde dişlerin şekli nasıl olmalıdır?

Evet, değişir. Kişinin yüz şekline uygun dişler hazırlandığında daha doğal ve estetik bir görüntü elde edilir. Aynı zamanda kişinin cinsiyeti de diş şeklinin belirlenmesinde önemli bir faktördür. Kadınlarda daha oval ve feminen dişler hazırlanırken, erkeklerde daha köşeli dişlerle maskülen bir görüntü hedeflenir.

5- Gülüş tasarımı hangi tedavileri kapsıyor?

Gülüş Tasarımı; Dikey boyutun yükseltilmesi, Diş Beyazlatma, Pembe Estetik (Dişeti Estetiği), Laminate Veneer(Yaprak Diş), Zirkonyum veya E-MAX gibi Porselen uygulamaları, İmplant uygulamaları, Ortodonti Tedavisi ve Kozmetik düzenleme gibi yöntemler kullanılarak yapılan tedavi ve bakımlarla daha genç bir görünüme kavuşmak mümkün olabilmektedir.

a.) Beyazlatma ev tipi ve ofis tipi olarak çeşitlilik gösterir.Tek seans ve ortalama 40 dakikada diş rengi birkaç ton açılabilir.Evde uygulanan beyazlatma tipi birkaç gün boyunca pekiştirme amaçlı kullanılabilir.Kişinin yeme içme alışkanlıklarıyla değişmekle birlikte, elde edilen beyazlık birkaç sene korunabilir.

b.) Porselen laminalar dişlerin üzerlerine yapıştırılan yaprak porselenlerdir.Dişler hazırlanırken diş dokusundan çok az miktarda alınması avantajıdır.Laminalar ile aynı gün içinde daha estetik ve beyaz renkli dişlere kavuşmak mümkündür.

c.) Zirkonyum  estetik diş hekimliğinde oldukça yaygın olarak kullanılan uygulamalardır. Zirkonyum ışığı geçirebilen bir metal olduğundan dişlere de oldukça doğal ve estetik bir görünüm elde etmek mümkündür. Doku dostu bu materyal ile dişetlerinde herhangi bir olumsuz reaksiyon oluşmaz.

d.) Ortodontik tedaviler ise porselen ya da metal braketler kullanılarak ya da şeffaf apareylerle dişlerdeki çapraşıklıklar giderilir,dişler olması gereken ideal görünüme kavuşturulur.
e) İmplant, günümüzde yaygın olarak kullanılan uygulamaları ile eksik dişler tamamlanır ve komşu dişlere en ufak bir zarar verilmemiş olunur.

6 – Doğru gülüş tasarımıyla daha genç görünmek mümkün mü?

Geçen yıllarla beraber yüz hatları değişir, Yüzümüzde ufak kırışıklıklar belirirken özellikle ağız ve çene bölgesindeki ciltte gevşemeler başlar. Bu gevşeme ile dudak üstü kırışıklıları oluşur ve dişler görünmez hale gelir. Diş taşı kaynaklı diş eti çekilmesi ve zamanla eksilen dişlerin oluşturduğu aralıklar gülüşünüzü etkiler dolayısıyla özgüveninizde kırılmalara sebep olabilir. Bununla beraber tamamlanmayan eksik dişler, dikey boyutu düşürür, yüz yüksekliği azalır. Ayrıca diş eksikliklerine bağlı olarak  fonksiyonel bir çiğneme yapmasını engeller. Konuşurken, gülerken üst dişlerin alt dişlerden daha az görünmesi de yaşlılık görüntüsü verir. Bu durumu ortadan kaldırabilmek için kaybolan çene kemiğinin box teknik operasyonu ile yeniden yapılandırılması (osteobiorejenerasyon) sağlanır. Ve bu sayede hasta hem daha genç görünür hem de fonksiyonel bir çiğneme sistemine kavuşur.

7- Tedavi süresi nedir?

Bu aşamada yapılan incelemeler doğrultusunda bir planlama yapılır. Uygun planlama sonrasında alınan ölçüler, fotoğraflar veya videolar ile dijital Smile (bilgisayar destekli) sistem ile dişler üzerinde herhangi bir aşındırma yapmadan, hasta ağzına prova şeklinde uygulanır, hastanın yüzüne yakışan en doğru diş boyu, diş dizilimi, diş rengi tespit edilir. Bu sayede hasta yeni dişlerini değerlendirme fırsatı bulur ve tedaviye başlanır. Tedavi süreci, kişinin ağız ve diş yapısındaki bozukluklara göre, aynı gün içinde ya da maksimum 2 ile 15 gün arasında yapılabilir. Gülüş estetiği kompleks bir tedavidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Yardıma ihtiyacım var
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabilirim?