Diş sağlığınız ile ilgili herşeyi sorun...

ŞEKER HASTALARINA İMPLANT YAPILABİLİR Mİ?

ŞEKER HASTALARINA İMPLANT YAPILABİLİR Mİ?

Zorlukları olmasına rağmen diyabet hastaları da implant yaptırabilmektedirler. Diyabet hastalarının implant tedavisine başlamadan önce yapması gerekenler...

Dentaloji Diş ve Ağız Sağlığı Kliniği Kurucu Hekimi Dt. Sevcan BİÇER “Diyabet hastalarının en çok sorun yaşadıkları konulardan biri de ağız ve diş sağlığıdır. Bu kişiler şekerlerini kontrol altında tuttukları sürece diş implantı yaptırabilirler". Diyabet Hastalıklarında, hastaların kan şekeri düzeyi kontrol altında olmalıdır. Bazı hastalarımızın şeker probleminin olduğunu fakat ilaç bile kullanmadığını beyan etmeleri ile sık sık karşılaşılmaktadır. Fakat hastalardan istene testler ile implant yapılmasına ve yapılamamasına karar vermekteyiz. Hemoglobin A1c düzeyi 7'nin altında olan hastalara implant yapılabilir. İmplant yapıldıktan sonra hastaların düzenli kontrolü çok önemlidir.

'GENÇ YAŞTAKİ HASTALAR MUTLAKA İMPLANT YAPTIRMALI'

Özellikle diyabeti olan ve periodontal hastalık nedeniyle dişini kaybeden genç hastalarda implant yapılmasının hastaların yüzünü güldürmektedir, “Kontrol altındaki diyabetiklerde hafif ve orta tiplerinde implant uygulanması rahatlıkla yapılabilir. Hasta operasyon günü ilaçlarını almalı ve iyileşme dönemi boyunca da metabolik kontrolünü sağlamalı. Sigara içiyorsa operasyon öncesinde bırakmak önemlidir. Hatta bu vesileyle sigaradan tamamiyle kurtulan hasta sayısı oldukça yüksek. İmplant yapılacak kemiğin sağlıklı olması, tekniğin doğru uygulanması ve kan şeker seviyesinin 130 mg/dl'nin altında olması ile hastaya implant uygulanabilir. Diyabet kontrol altında değilse kontrol altına alınana kadar implant operasyonu ertelenmesi daha doğrudur.

TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE NELER YAPILMASI GEREKİR?

Tedaviye başlamadan önce kan şeker düzeyinin bilinmesi büyük önem taşır. Hasta rutin olarak kan şekerini ölçüyorsa problem yok. Ancak ölçmüyorsa son 3aydır diyabetinin ne kadar kontrol altında olduğunu kesin bir şekilde gösteren HbA1c testinin istenmesi yerinde olur. Hasta insülin kullanıyorsa randevudan önce öğününü yemeli ve insülinini gereken saatte yapmış olarak gelmeli, randevu saati de sabah ile öğlen arasında bir zamana ayarlanmaktadır. Hasta cerrahi girişim sırasında şekeri düşerse söylemeli ve diş hekimi de elinin altında şekerli su bulundurmalı, gerekirse hastaya içirmeli. Stres ve adrenalin de insülin ihtiyacını artırır. Hasta stresliyse doktoruyla konsültasyon yapılarak insülin dozunun ayarlanması istenebilir. Hastanın kan şeker düzeyinin 120-180 mg arasında olması tedavinin güvenli sınırlar dahilinde yapılabileceğini gösterir.

30.10.2018
0


PROBLEMS WITH OUR MEDICINE

Our specialist doctors answer questions from you.

RESERVATION FORM

!
!
!

RESERVATION FORM

!
!