Horlama hangi sebeble olursa olsun uykunun verimli geçmesini büyük oranda engeller. Vücut uykuda tam olarak dinlenemediği için ertesi gün dikkat bozukluğu, halsizlik, odaklanma sorunu gibi problemler ortaya çıkarabilir. Ortalama her 100 kişiden 45 inde horlama problemi bulunmaktadır. Horlamanın çeşitli nedenleri vardır. Her hangi bir zararı dokunmayan kilo, yatış pozisyonu gibi sebeblerden kaynaklı hormalar gerçekleşebilir. Horlama problemleri olan kişilerin bazılarında 10 saniye kadar nefessiz kalmaya bağlı horlamalar gerçekleşir. Bu durum sonucunda uyku apnesi adı verilen durumun gerçekleşmesine neden olur. Uyku sırasında nefessiz kalma sonucu horlama ortaya çıkıyorsa eğer kesin olarak doktor kontrolünden geçmesi gerekir
Uyku Apnesi Nedir?
Horlama probleminin en zararlı şekli ve tıkayıcı türü uyku apnesidir. Horlama etkisi ile kişi uykuda nefessiz kalır bu nedenlede solunum tamamen durmaktadır. Uyku sırasında birden fazla nefessiz kalınması durumun da vücut uyku sistemi tam olarak çalışamaz, yaşam kalitesi büyük oranda düşüş yaşar. Bu nefes kesilmeleri sonucunda kişinin kanındaki oksijen oranı azılır. Azalan oksijen seviyesinden dolayı kalp ritmi artarak daha fazla pompalamaya çalışır. Bu durumun sürekli devam etmesi sonucunda kalp ritmi bozulmasına neden olur. Bunların yanı sıra zamanla yüksek tansiyon ve kalp büyümesi de başlar.
Horlama Ne Anlama Gelir?
Solunum yollarındaki hava geçişinde sorun olması sonucunda meydana gelen büyük oranda rahatsız edici sese horlama denir. Ses çıkmasının sebebi dilin arka tarafındaki yumuşak damak ve küçük dilin olduğu alanın geniz ile birleştiği nokta kendiliğinden daralan bir alan olduğu için bu bölgede bir temas gerçekleşirse, nefes alırken ve verirken titreşim oluşur. Bunun sonucunda da horlama gerçekleşir.
Erkekler Neden Kadınlardan Daha Fazla Horlar?
Kadınların vücudu erkeklerden farklı bir şekilde yağlanmaktadır. Erkeklerin vücudunda yağlanma genel olarak boyun bölgesi ve göbek bölgesinde gerçekleşir. Kadınlarda bu durum kalça bölgesinde görünmektedir. Göbek ve boyun bölgesinde oluşan yağlar sırt üstü uyurken karın bölgesinde diyaframa baskı yapılmasına neden olur. Buda göğüs içindeki basıncın artmasına yol açar. Göğüs basıncı artığı için dil arkaya doğru kayar. Bütün bunların sonucunda yutak çevresinde var olan yumuşak dokular ve kaslarda gevşeme gerçekleşir. Böylece horlama gerçekleşmeye başlar.
Horlama Problemi Önlemi Nasıl Alınır?
Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Horlama tedavisinin iki seçeneği vardır cerrahi tedavi ve cerrahi olmayan tedavi. Bunlar;
Horlama Protezleri Nedir?
Horlama protezi alt ve üst dişlere takılarak uygulanan bir protez çeşididir. Alt çeneyi öne ve aşşağıya çekerek hava kanallarının açılmasını sağlar. Nefesin rahat alınır ve verilir bu sayede horlama tamamen kesilmiş olur. Herhangi bir cerrahi işleme gerek yoktur.
Kullanımı çok rahattır ve küçük taşınabilir olduğundan her zaman yanınızda bulundurabilirsiniz. Diğer yöntemlere göre maaliyet açısından da uygun bir tedavi yöntemidir
Uzman hekimlerimiz sizlerden gelen soruları cevaplıyor.